Fris op orde
Professional Organizer / Opruimcoach 

 

Vakantie-activiteit: Samen de kamer van je kind opruimen

Hoe kan het toch dat de kamer van je kind die net opgeruimd was, zo snel weer een rommel is? 
Natuurlijk, er wordt in gespeeld en niet meteen opgeruimd. 
Het probleem is meestal dat er teveel spullen zijn én dat spullen geen vaste plek hebben. 
Spullen trekken spullen aan (herkenbaar bij je keukentafel?) en voordat je het weet is het een rommel. 
Hoe je dit oplost? Ga samen met je kind zijn of haar spullen uitzoeken en een vaste plek te geven. 

Wat is nou een leuke en handige manier om samen aan de slag te gaan? 
Maak er een gezellige activiteit van, met leuke ingrediënten zoals muziek waar je kind van houdt, drinken en wat lekkers, en koppel er een “beloning” aan vast: jullie gaan samen iets leuks doen als jullie klaar zijn. 
Bij jongere kinderen is het overigens goed om het eerste sorteerwerk zelf te doen, bijvoorbeeld de dag voordat je met je kind aan de slag gaat. 
Bespreek met je kind wat het doel is: jullie gaan samen aan de slag om spullen uit te zoeken, zodat hij of zij makkelijker spullen kan terugvinden en opruimen. 

Wanneer? 
Kies een dag uit dat je kind redelijk uitgerust is (en jij ook). 
Ga ’s ochtends aan de slag. Je kind is 's ochtends meestal frisser en fitter dan aan het eind van de dag. Kijk ook of je kan regelen dat iemand anders beschikbaar is voor andere kinderen uit het gezin, zodat jullie ongestoord kunnen doorwerken. Zet, als het even kan, je telefoon uit. 

Benodigdheden:
- 3 Dozen en twee vuilniszakken. Plak op één doos een papier met “hier opbergen” en op de andere “ergens anders”. De derde doos houd je even apart. Gebruik één vuilniszak voor afval en één vuilniszak voor weggeefspullen. Het voordeel van een vuilniszak is dat het kind niet meer ziet wat hij weggedaan heeft.
- Kookwekker
- Sopdoek en sopje
- Papier en pen voor het bijhouden van een to do lijstje
- Stickers, labels, watervaste stift 
- Wat eten en drinken

Hoe lang aan de slag?
Bekijk, afhankelijk van de leeftijd van je kind, hoe lang je aan de slag gaat, voordat je kind toe is aan een break. Gebruik hiervoor een kookwekker. Ga na 5 minuutjes spelen, stoeien of wat drinken weer aan de slag. 
Hoe lang je in totaal aan de slag gaat, is wat lastig te zeggen, maar een mooi streven is als je 4 of 5 blokjes kunt halen.  Richtlijn voor de duur van een blokje:

4 jaar: 4-6 minuten

5 jaar: 6-8 minuten

6 jaar: 10 minuten   

8 jaar: 15 minuten

10 jaar: 20 minuten

13 jaar en ouder: 30 minuten


Werkwijze:
Besluit met welke kastplank, la, krat of hoek in de kamer (de focusplek) jullie aan de slag gaan. Maak het doel niet te groot. 
Pak elk van de spullen stuk voor stuk op en laat je kind beslissen wat hij ermee wil doen: “hier opbergen, ergens anders in huis opbergen, weggeven of weggooien?” 
De keuze is aan je kind. 
Als je kind het erg lastig vindt om spullen weg te doen, kan je kiezen voor een tijdelijke oplossing: Speelgoed waar bijna niet mee gespeeld wordt, kan tijdelijk (in de derde doos) ergens anders worden opgeborgen, om eventueel later weer mee te gaan spelen of alsnog weg te doen. Voor het vullen van de derde doos, kan je kiezen bij de laatste actie "het inrichten." 
Als de focusplek is uitgezocht, gaat er een sopdoekje overheen en is het tijd voor het leukste werk: “het inrichten”. Denk met je kind mee wat handig is om op die plek op te bergen. Help vervolgens met het bedenken van een naam voor die plek: “de autobak, de knutselbak, de knuffelbak, de spelletjesplank.” Handig om stickers of labels te gebruiken, zodat je later ook nog weet wat waar hoort. 

Hoe blijft de kamer opgeruimd? 
Als je kind in zijn kamer heeft gespeeld, help je je kind in eerste instantie nog even met het terugleggen van de spullen op de plek waar ze horen. Ik gebruik meestal de woorden “terugleggen” in plaats “opruimen.” Je kan je kind helpen, door aan je kind te vragen waar het speelgoed hoort. Krijg je de vraag: "Mam... waar ligt mijn....", help je kind dan zelf te bedenken wat de plek is waar het hoort te liggen. Dit helpt om het een logisch gegeven te maken, dat spullen een vaste plek hebben en dat ze daar ook moeten worden teruggelegd. 

Binnenkort schrijf ik wat meer over hoe een ochtend- en avondroutine jou en je kind kan helpen bij bijvoorbeeld het opgeruimd houden van zijn kamer. Wil je deze tips ontvangen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Fris op orde, of check deze website.

Hoe verder?
Na deze uitzoekklus is het handig om samen met je kind regelmatig even kort te checken of de spullen nog op de plek liggen waar ze horen. 
Het uitzoeken van spullen is handig om in ieder geval twee keer per jaar te doen. Bijvoorbeeld in de zomervakantie en de kerstvakantie. 

Heel veel succes!

Wil je reageren op mijn tips of heb je vragen? 
Ik hoor graag van je! Stuur me een berichtje of mail of bel me even. 
Groet, Annemiek