Fris op orde
Professional Organizer / Opruimcoach 

Waar begin ik?!

Overal liggen rondslingerende spullen. Je hebt een druk weekend gehad, de vakantie is achter de rug, er was iemand jarig, je bent ziek geweest of je had een volle agenda. Vandaag is de dag dat je echt op orde wilt zaken stellen in huis. Wat een klus kan dit zijn. En ja, ook bij mij komt dan die vraag naar boven: “Waar begin ik?!”

Deze tips gaan je zeker helpen:

1 Haal even diep adem, zet een muziekje aan, spreek met jezelf af wat je gedaan wilt hebben voordat je jezelf je koffie gunt of hoe laat je uiterlijk stopt. Zet je WhatsApp even op stil, zodat je niet wordt afgeleid en lekker kan doorwerken.

2 Zet kratjes klaar voor spullen die bijvoorbeeld naar de schuur of eerste verdieping moeten. Zo kan je eenvoudig je spullen verzamelen en wegwerken. Pak meteen een schoonmaakdoek en allesreiniger.

3 Begin met één plek, je "focusplek" en maak je klus daar af, voordat je op een nieuwe plek begint. Het is misschien een open deur, maar de praktijk leert dat je met je aanrecht begint en in één keer de hal aan het opruimen bent (herkenbaar?). 

4 Als je met een focusplek bezig bent, smokkel dan niet en ruim die plek echt helemaal op. Ja, ook de bekende spullen met “bestemming onbekend.” Beslis van deze spullen wat je er mee doet. Als je het nu niet doet, dan is de kans groot dat deze spullen er over twee weken nog liggen.
Op het moment dat je keukentafel of je aanrechtblad helemaal opgeruimd is, kan je er meteen een doekje overheen halen. Werk zo de beneden verdieping plek voor plek af.

5 Ben je klaar met je focusplek, geef jezelf even een schouderklopje en ga door met de volgende plek. Als een plek helemaal klaar is, is de kans groot dat deze plek ook langer opgeruimd blijft.
Spullen trekken spullen aan, dus deze keer heb je dat voordeel mooi meegenomen. 

6 Als de kratjes vol zijn, breng je ze naar de plek van hun bestemming. Zet de spullen in de betreffende ruimte, maar ruim het niet uitgebreid op. Dat is voor het moment dat je die focusplek gaat opruimen. 

7 Maak er een gewoonte van om aan het eind van de dag, op een vast moment, je aanrechtblad en je tafel weer vrij te maken van overbodige spullen. Zet desnoods een reminder in je telefoon. Schakel op dat moment je gezinsleden in om hun eigen spullen meteen op te ruimen. Handig om daar van tevoren met elkaar een afspraak over te maken. 

Volgens mij is het inmiddels tijd voor koffie.
Succes ermee!